V tomto květnovém rozhovoru si představíme dalšího vinaře a to pana Pavla Sasína, který bydlí v Třešňové ulici ve Strážnici. Pan Sasín si od roku 2008 užívá zasloužené penze. Předtím pracoval ve firmě Araver ve Strážnici, kde jezdil s odtahovkou a později pracoval na servisu.
Při návštěvě u něj doma jsem zjistil, že je nejen výborný vinař, ale především taky velký kutil. Sám si poskládal traktor do vinohradu, udělal si za něj postřikovač, do sklepa si vyrobil vrátek na demižony, využil čerpadlo z pračky ke stáčení vína a mnoho dalšího.
Strávili jsme spolu hodinku v jeho ve sklepě a tak vznikl tento rozhovor s vinařem.
Od kdy jste členem ČZS?
To už přesně nevím, ale zhruba od roku 1975.
Kdo Vás přivedl k vinaření?
Otec byl vinař. Já mám vinohrad ve Svárovích po něm. U původního vinohradu, který byl na grefty bylo pole a tam jsem si v roce 1973 nasadil 200 hlav svojích, tehdy ještě pravokořenných, protože štěpovaných moc nebylo. To vydržalo zhruba 15 roků a potom to začalo odcházat. Potom jsem postupně kupoval štěpy a podsazoval to novýma odrůdama. Teď mám nějakých 600 hlav.
Které odrůdy pěstujete?
Veltlín zelený, Müller Thurgau, Frašták, Aurelius, Sauvignon, Frankovku, Modrý portugal a Cabernet Moraviu.
Jaká je Vaše oblíbená odrůda?
Chardonnay, ale každé víno má svoje.
Jaký způsob vedení uplatňujete ve vinici?
Jak která hlava sa podaří, ale většinů dva kmínky, jeden tažeň.
Děláte víno jenom z vlastních hroznů nebo i kupujete?
Dřív jsem hrozny i kupoval. Teď už mám jenom vlastní. Maximálně něco málo dokoupím. Třeba v loni jsem kupoval Müller Thurgau, aby toho bylo víc.
V čem podle Vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Tam je důležitá čistota, pořádek a chodit to koštovat, udržovat to v dobrém zdravotním stavu, hlídat kvasinky a tak.
Máte raději tradiční postupy při výrobě vína nebo jste spíše zastáncem moderních metod?
Aj moderní. Do některých vín dávám odrůdové kvasinky, aby to lepší voňalo. Do některého ne, každý rok je jinačí. V loni jsem dal kvasinky jen do jednoho vína a pak to namnožil do druhých. Když sů tam ty kvasinky, tak to kvasí víc stejnoměrně, že to nekvasí tak rychle.
Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař řídíte?
Tož mosíš mět nějaké pravidla. Kamarádů potřebuješ, aby ti to překoštovali. Udržovat pořádek a čistotu ve sklepě, jinak ty vína nestójijů za nic.
Kdyby jste srovnal vína před 30ti, 40ti lety a teď, jaká se dělala dříve vína?
Teď sů lepší cukernatosti. Dřív byly menší. Když to mělo 18º, to už bylo. Tehdy toho muselo být hlavně hodně. Dělalo sa na množství. Střihalo sa na 3-4 tažně. To bývalo aj 5 kg na hlavě. Nebo když to bylo kyselé, tak sa tam přidala voda, aby sa srazily kyseliny. Záleží aj jaký byl rok.
Jaké jste používali prostředky k ošetření vinic?
Sulikol a Kuprikol.
Co třeba nemoci ve vinohradě?
Nemoci byly aj dřív, ale moc sa nestříkalo. Třeba proti plísni. Byly roky, že když to sbírals, tož sa z teho prášilo. To sa stříkalo 2x – 3x za rok, víc ne. Ale take když sa to nepostříkalo zavčas, tož to chytlo plíseň, oidium, začalo to plesnivět a hnit.
Mění se podle Vás v posledních letech kvalita našich vín?
Určitě sa mění. Dnes sa dělá na kvalitu. Aj je lepší cukernatost, lepší to vyzrává, nemusí se tolik doslazovat.
Na který dobrý nebo špatný ročník vzpomínáte?
99 ročník byl dobrý. V roku 2004 to zase zmrzlo. Některý rok došel na podzim mrazík, spadlo listí a už to bylo kyselé ty hrozny.
Dělávali jste svatomartinské víno?
Dřív ne, to až teď je móda taková. Dřív sa sbírala když tak Müllerka koncem září. A sbíralo sa do konca října někdy. To záleží jaký byl rok. V loni jsem začal sbírat koncem srpna a poslední hrozny na Václava. Tak k Martinovi už bylo hodně vín převřítých, už sa to čistilo.
Co si myslíte o BIO/EKO vinaření?
Já si myslím, že to EKO úplně není, nevím. Dnes sů různé přípravky, ale já se tomu moc nevěnuju. Ty vína sů pak trochu jiné.
Co Vás na práci vinaře nejvíce baví?
Radost z toho vína, ten požitek. Máš tam klid ve vinohradě. Nebo spíš býval. Teď sů motorové sekačky a postřikovače. Radši tam chodím v týdnů, kvůli tomu klidu.
Kterého ze svých vinařských úspěchů si nejvíc ceníte?
Ocenění na výstavě. Někdy jsem míval i vítěze odrůdy na červených nebo na veltlínu.
Kterou část roku nejraději chodíte do vinice a proč?
Nejlepší sa chodí v létě, když si može člověk sednůt a vychutnat si to tam.
Z čeho má vinař největší strach?
Z počasí. Ze sucha, z mrazu nebo krůpy když dojdů.
Říkal jste si někdy, že s vinařením skončíte?
No už o tem uvažuju. Take mám roky a všelijaké neduhy a zdravotní problémy.
Máte komu předat pomyslné žezlo vinaření?
Zatím ne, nikdo sa k temu nebere.
Jak hodnotíte ročník 2018?
Za mňa nebyl nic moc. Aspoň teda pro mňa. Cukernatost byla dobrá, ale vína kvalitů moc ne. Rychle to vyvřelo.
Kolik vína denně obvykle vypijete?
Jak kdy. Já pořád někde jezdím. Spíš tak příležitostně. Když dojdů třeba kamarádi. Někdy nic, někdy třetinku.
Víno a vliv na zdraví, co si o tom myslíte?
Myslím si, že víno má blahodárný účinek. Povzbudí ducha, tělo. Hlavně když je to ve společnosti, tak ťa to poveselí.
Je květen, co dělá vinař v tomto měsíci?
V květnu už sa začíná vylamovat kde je to moc husté. Potom ke konci května už sa stříká. Tam je práce furt.
Jak odpočíváte?
Moc času na to nemám. Ale když ten čas je, sednu si k televizi, něco sa přečte. Nebo idu za kamarádama na besedu. Teď je to čtvrtý rok co su vdovec. A před tím bylo furt kolem děcek starostí a tak.
Jakou radu byste dal začínajícímu vinaři?
Jako začínající vinař ťa to mosí bavit. Musíš v tom najít zalíbení, aby ťa to zaujalo. Pokud ťa to nebaví, tak to nemá smysl.
Za členy ČZS Strážnice Vám přeji do dalších let hlavně pevné zdraví a hodně vinařských úspěchů.
Ondřej Kočvara
Ve Strážnici dne 30.4.2019